Direktlänk till inlägg 30 december 2010

Semikolon, kaffeflickor och asktåg

Av utomjording - 30 december 2010 01:45

Det finns få språkliga grejer som stör mig lika mycket som felaktig användning av semikolon. Detta kanske det svåraste av skiljetecken. Ett semikolon kan man inte stoppa in i texten hipp som happ. Det kräver eftertanke. Av någon anledning verkar många sportjournalister ha en förkärlek för just semikolon. Det är semikolon i tid och otid. Det är semikolon där det utan minsta tvekan borde vara kolon. Kanske har de läst för mycket Strindberg. Han använde också semikolon på ett besynnerligt sätt.


Vad mer, efter denna diss av sportjournalister och "Ågust"? Jo, Språkrådet har presenterat 2010 års nyordslista. När jag tittar i kristallkulan tror jag att följande nya ord har störst chans att leva vidare i det allmänna medvetandet respektive kommer att vara bortglömda fortare än någon hinner säga interpunktion:


Bästa nyorden 2010

Facebooka/fejsbooka - skriva på Facebook.

Kaffeflicka - ny betydelse: ung kvinna som bjuds in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag [aktuellt i samband med skandalboken om kungen].

App - program som laddas ned från nätet till en mobiltelefon [efter engelskan, av application].


Sämsta nyorden 2010

Bjästa - ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret [efter en händelse i Bjästa, där många ställde upp och stödde en våldtäktsman och mobbade offret].

Guldomat - automat som växlar pengar till guldstycken.

Asktåg - extratåg som sattes in för att kompensera flygstoppet efter vulkanutbrottet på Island.

 
 
Ingen bild

olivia

30 december 2010 13:12

Ask-orden är nog mina favoriter. Askänka, askstoppad. Tillsammans med morotsaktivism, kreddtaliban och kalsongbombare. Språktidningen var verkligen min räddning på jobbet i går. :)

 
Ingen bild

utomjording

30 december 2010 15:59

Ja, ask-orden är ganska bra och kreativa egentligen, fast jag tror nog inte att de kommer att användas särskilt mycket framöver. Om inte den där vulkanen på Island bestämmer sig för att få ett nytt utbrott under 2011...

Jag läste förresten att Bob Hansson gjort poesi av nyordslistan. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8341999.ab

 
Sorrow

Sorrow

30 december 2010 18:47

Ja, det var nyordene. I Norge ble det 10 nyord i år og ett av dem klinger spesiellt godt; askefast.

Og det får meg over på neste tema, semikolon. Det er et vanskelig tegn å bruke, du har rett i det. Semikolon er tegnet for de litterære, men er samtidig litt lekkert når det er riktig brukt.

Forresten, vi har fått et ganske morsomt nyord i år; å knause. Altså å fortelle ganske detaljert fra egen barndom og fortid. Ordet kommer av Knausgårds selvbiografi i (til nå) 6 bind. http://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Ove_Knausg%C3%A5rd

Oj, se der, nå har jeg brukt to semikolon!

http://www.drsorrow.blogspot.com

 
Ingen bild

/M

30 december 2010 20:33

Bjästa, är det tänkt som ett verb då? Att bjästa (att ta parti, etc), alltså. Att stockholma är att detonera en bomb på sig själv. Att faluna är att löpa amok med vapen (läs: Mattias Flink). Nej, jag är ytterst skeptisk.

 
Ingen bild

utomjording

30 december 2010 21:18

Sorrow: Ja, där fick du in två semikolon, he he. Vet inte hur jag ska säga det här, men... sättet som du använder semikolon är ett av de sätten jag menar är inkorrekt. Med reservation för att jag inte känner till reglerna för semikolon i norskan så skulle jag säga att det borde vara kolon i de meningarna. Grundregeln är att det krävs två huvudsatser för att sätta ut ett semikolon. När du bara har något enstaka ord på ena sidan av semikolonet passar det bättre med kolon.

M: Ja, det verkar vara ett verb. Och jag håller med, det är inte det mest lyckade nyordet 2010.

 
Ingen bild

sommarsnö

1 januari 2011 15:21

"Kaffeflicka" ingenstans har jag läst någon kommentar till vad i helvete det är som gör att det finns flickor och antagligen pojkar med som i princip gör vad som helst för att få vara med i sammanhang där kungen och hans kompisar och andra viktigpettrar är med .
Bob Hansson har jag oerhört svårt för, han verkar gilla sig själv alldeles för mycket för att kunna få ur sig nå't som jag tycker om.

 
Ingen bild

/M

1 januari 2011 16:47

Summersnow-->
Bob Hansson är väl inte speciellt egenkär? Jag har ingen stenkoll på varken honom som privatperson eller författare (har dock läst något och sett honom i TV en del), men självupptagen verkar han väl inte vara?

 
Ingen bild

sommarsnö

1 januari 2011 19:34

Tyvärr(?) har jag vid ett evenemang i min lilla stad pratat litet med Bob Hanson och jag visste inte vad han var känd för då och jag lovar att han inte gillar att man inte vet vad han är känd för och jag upplevde honom som självupptagen, (eller egentligen så pratade jag med en annan person som han också pratade med, och att han Bob inte skulle vara i centrum hade han svårt att fatta för jag visste ju inte vem fan han var, jag ville bara säga hejdå till han som jag känner. )

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av utomjording - 22 november 2013 23:45

Sicken surrealistisk kväll det här blev.   Intet ont anande klickade jag mig in på en artikel om Otto Sjöberg på Resumés sajt. En artikel med rubriken "Bilden Otto Sjöberg hatar att älska". Kanske anade mitt undermedvetna något? Men mitt vanliga ...

Av utomjording - 13 oktober 2013 17:30

Jag är tillbaka i det militära. Jag upplever det som någon sorts repmånad. Lumpen har jag redan gjort. Andra soldater ska ut på en fältövning och jag tänker först att gruppen som jag tillhör inte omfattas av denna fältövning, att vi har andra uppgift...

Av utomjording - 16 september 2012 01:00

Kära läsare och icke-läsare. Ibland får man till det. Andra gånger får man inte till det alls. Att "få till det" kan syfta på en mängd olika saker, men den här gången handlar det om poesi, som jag försökt mig på att producera med jämna eller ojämna m...

Av utomjording - 10 juli 2012 15:45

På allmän begäran: bloggen är tillbaka! Åtminstone tillfälligtvis.     Vad ska man då blogga om efter ett antal månaders bloggtorka? Kanske om en viss festival med något besynnerligt namn i Värmland. Putte i parken. En lista är väl aldrig fel? ...

Av utomjording - 21 februari 2012 22:00


En helt vanlig dag, låt oss säga att det var en söndag, man går förbi frysdisken på Ica, och vad hittar vi väl där? Jo, fryst potatismos. Kanske inget konstigt med det. Finns ju fryst potatisgratäng, fryst rösti och fryst allt möjligt. Men fryst ...

Omröstning

Är blogg det nya twitter?
 Ja
 Nej
 Kanske

Fråga mig

26 besvarade frågor

Mina låtar

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards